logo van publiceervoormij.nl

Het verschil tussen een applicatie en webapplicatie

Installatie en updates

Een applicatie is een softwareprogramma dat je installeert op een werkstation of (mobiel) apparaat. Na de installatie kan het programma gebruikt worden. Periodiek komen er nieuwe versies (updates) uit het van het programma. Deze updates moeten dan uitgevoerd worden op elk werkstation en apparaat.

Een webapplicatie hoef je niet te installeren of te updaten. Een webapplicatie bezoek je via een willekeurge internetbrowser1, op elk willekeurig apparaat met een internetbrowser, met het gemak van het openen van een website.

Softwareontwikkeling

Een werkstation of (mobiel) apparaat heeft een eigen besturingssysteem2.

Een applicatie dat je lokaal op een werkstation of apparaat installeert moet geschikt zijn voor het besturingssyteem waarop het geïnstalleerd wordt.

Een applicatie ontwikkeld voor bijvoorbeeld Microsoft Windows kan dus niet geïnstalleerd en (zomaar) gebruikt worden op een Apple computer. Laat staan op een mobiel apparaat3. Voor elk besturingssysteem zal een speciale versie ontwikkeld moeten worden. Dit is natuurlijk meer werk en daarmee kostbaarder.

Een webapplicatie kent geen eisen ten aanzien van het besturingssysteem van de gebruiker. Het heeft alleen een internetbrowser1 nodig, dat standaard aanwezig is.

  1. Voorbeelden van een internetbrowser zijn Edge (voorheen Internet Explorer) van Microsoft, Safari van Apple, Firefox van Mozilla, Chrome van Google  2

  2. Voorbeelden van besturingssystemen zijn Windows 10 van Microsoft, Mac OS van Apple, Chrome OS van Google, Linux (Open Source) 

  3. Voorbeelden van besturingssystemen voor mobiele apparaten zijn Android van Google en iOS van Apple